Zo overtuigt u met uw stem

Bron: MT 15-04-2011

Uw stem en woordkeuze bepalen voor een groot deel uw uitstraling. Met deze praktische tips komt u sprankelend, machtig, overtuigend of juist meer toegankelijk over.

 Krijgt u weinig erkenning? Worden uw ideeën niet gehoord? U loopt telkens promotie mis? Hoog tijd om eens te laten zien hoe goed u eigenlijk bent. Want, hoe u iets zegt is veel belangrijker dan wat u zegt. Toch besteden veel mensen vooral aandacht aan de inhoud en wordt er nauwelijks gekneed aan de vorm. Uw manier van praten dus. Want juist daarmee maakt u het verschil. Onderzoek wijst uit dat uw stem bijna 40 procent van uw uitstraling bepaalt. “Iedereen heeft verschillende stemmen in zijn rugzak zitten. Ga jezelf maar na. Tegen een hond praat je heel anders dan tegen je baas. Punt is dat we ze lang niet allemaal gebruiken”, zegt Elizabeth Ebbink, psycholoog en operazangeres. Samen met trainer-coach Mirjam ten Cate van Proxx Company verzorgt ze stemtrainingen aan professionals. “Wat je met je stem laat zien is vaak de visie op jezelf. Ben je vriendelijk en bescheiden, ga je vanzelf klein praten. Dan kun je wel graag willen dat mensen naar je luisteren, maar dat bereik je niet op deze manier”, aldus Ten Cate.

Geen verkleinwoorden
Uw vocabulaire speelt hierbij eveneens een belangrijke rol, zo legt ze uit. “Laat verkleinwoorden zoveel mogelijk achterwege. Ook helpt het om zinnen niet steeds te beginnen met de woorden ‘ik denk dat’. Soms beginnen mensen tijdens een vergadering of presentatie een zin zelfs met: ‘Ik denk dat het wel zeker is dat.' Het komt juist veel zekerder over wanneer je zegt ‘ik weet zeker dat’. Het woord ‘eigenlijk’ kun je ook bijna altijd wegstrepen. Hetzelfde geldt voor ‘best wel’, ‘even’, ‘zeg maar’ of ‘zal ik zeggen’. Zonder die termen kom je al snel veel overtuigender over.” Eenmaal de juiste woorden te pakken? Tijd om af te vragen welke indruk u op een ander wilt maken. Een goed stemgebruik betekent namelijk niet automatisch een overtuigende klank. “Neem een dominante manager. Die zou waarschijnlijk gebaat zijn met iets meer toegankelijkheid in zijn stem. Zo heeft iedereen zijn eigen wensen.”


Lage tonen, hoge tonen
Stel, u geeft een presentatie en die mag best wat meer sprankelen dan de keer hiervoor. “Dan is het zaak om variatie toe te voegen aan je stem”, zegt Ebbink. Af en toe hard, dan weer zacht, soms hoog en dat weer afwisselen met lage tonen. Overtuigen verwarren mensen nog wel eens met een overdaad aan luchtdruk, maar dat klopt niet. Bij overtuigen gaat het om zekerheid uitstralen. En zekerheid zit in de lage tonen. Daarbij is het vooral belangrijk dat je laag eindigt. Gebruik ook pauzes tussen je zinnen. Hoe machtiger je bent, hoe beter je in staat bent om een stilte te laten vallen en hoe langzamer je durft te praten. Sneller praten straalt daarentegen iets van angst uit.”

Energieke stem
Zekerheid uitstralen doen we volgens Ebbink ook door zinnen kort te houden. Daarmee zenden we namelijk een boodschap die vertelt: ‘je kunt dit rustig aan mij overlaten, ik weet wat ik doe.’ Dit maakt het voor een ander veel makkelijker om op onze woorden te vertrouwen, dan wanneer we eindeloos lang blijven doorratelen. Om dit extra kracht bij te zetten moet onze stem bovendien energie uitstralen. En dat bereiken we weer door het vergroten van de resonans. Ebbink legt uit: “Je kunt je stem uit je keel laten komen. Dan klinkt het alsof je de bas weghaalt. Resonans betekent juist dat je stem door de klankkast van je hele lichaam rondgaat en zo een veel voller geluid krijgt. ‘Hier sta ik, precies zoals ik ben’, zeg je daarmee tegen de ander.”

Deze mensen gebruiken hun stem zoals het hoort:

Alexander Pechtold
Als politicus staat hij vaak midden in de wind. Toch gaat het zelden over hem als persoon, maar altijd om wat hij zegt. Dat dankt hij aan zijn manier van praten. Pechtold maakt goed gebruik van de mogelijkheden die zijn stem hem bieden. Soms klinkt hij hoog, dan weer laag. De ene keer zacht, een andere keer hard. Maar altijd is de stem dragend en goed verstaanbaar.

Neelie Kroes
De eurocommissaris heeft een vrij lage en rustige stem. Daarmee komt ze machtig over. Veel vrouwen willen vooral aardig gevonden en gebruiken daarom relatief weinig lage tonen.

Gerelateerde artikelen: Presenteren
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures