Fysiek geweld niet perse reden voor ontslag

Bron: ontslag.nl 21-04-2011

Zo oordeelde het gerechtshof Leeuwarden enige tijd gelden in een opmerkelijke zaak. Centraal stond de vraag of de werkgever terecht was overgegaan tot ontslag op staande voet toen de werknemer zijn leidinggevende aanvloog.

Deze uitspraak laat zien dat een op zichzelf dringende reden (het gebruik van fysiek geweld tegen de werkgever) toch niet altijd tot een ontslag op staande voet kan leiden. Na afweging van alle feiten en omstandigheden kwam de rechter tot de conclusie dat de werknemer onterecht ontslagen was.

Langdurig dienstverband
In deze zaak ging het om een werknemer met een dienstverband maar 36 jaar. Omdat de leidinggevende in toenemende mate ontevreden was over het functioneren werd de werknemer herhaaldelijk aangesproken op werkhouding en functioneren. De werknemer ontkende in de procedure echter dat er eerder kritiek op hem was.

Als de leidinggevende de werknemer op een dag (opnieuw) aanspreekt op zijn functioneren, kan de werknemer zich niet beheersen en vliegt hij zijn baas aan. Daarop besluit de werkgever om de medewerker op staande voet te ontslaan.

Werknemer start en wint kort geding
Hoewel de zaak in eerste instantie kansloos lijkt voor de werknemer, laat hij het er niet bij zitten en start een kort geding procedure. Waarschijnlijk tot verrassing van de werkgever stelt de kantonrechter de werknemer in het gelijk. De werkgever moet het loon van de werknemer voorlopig doorbetalen.

Gerechtshof: werknemer is verbaal niet weerbaar
De werkgever gaat in hoger beroep en vraagt het gerechtshof om de zaak opnieuw te beoordelen. Maar ook het gerechtshof onderschrijft de conclusie van de kantonrechter. Op basis van de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, met name zijn lange dienstverband, zijn geringe kansen op de arbeidsmarkt en zijn onvermogen om zich verbaal te verweren zijn voor het gerechthof van doorslaggevende betekenis.

Het gerechthof merkt nog wel op dat het ontoelaatbaar is dat een werknemer zijn leidinggevende fysiek te lijf gaat, maar komt tot het oordeel dat de persoonlijke omstandigheden van de werknemer in dit geval zwaarder wegen en dus niet tot een ontslag op staande voet kunnen leiden.

Ontslag op staande voet: alle persoonlijke omstandigheden van werknemer moeten meegewogen worden

Hoewel in de rechtspraak al vaker is bevestigd dat bij een ontslag op staande voet rekening gehouden moet worden met alle omstandigheden van het geval waaronder de persoonlijke omstandigheden (en karaktereigenschappen) van de werknemer, laat deze uitspraak goed zien ver deze afweging kan gaan.

 

Toch is deze uitspraak zeker geen vrijbrief voor werknemers om bij onenigheid hun leidinggevende fysiek te lijf te gaan. In veruit de meeste gevallen zal de rechter tot de conclusie komen dat dergelijk gedrag wel degelijk reden is voor ontslag op staande voet

Gerelateerde artikelen: Arbeidsrecht
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures