VGZ en Unive gaan zonder elkaar verder

Bron: fd.nl 22-04-2011

Verzekeraarscombinatie Uvit, onder meer VGZ en Univé, gaat zichzelf opsplitsen in twee bedrijven: een zorg- en een schadeverzekeraar.

Daarmee laat het bedrijf definitief de ambitie los de twee soorten verzekeringen geïntegreerd aan te bieden. Er blijft voor verkoop en distributie wel een samenwerkingsverband. Uvit is met 4,2 miljoen verzekerden de nummer twee op de zorgverzekeringsmarkt. Het schadebedrijf is aanzienlijk kleiner.

Volgens bestuursvoorzitter Martin Duvivier heeft de combinatie van de twee soorten verzekeringen het bedrijf de afgelopen jaren in de weg gezeten. 'Onze organisatie werd te complex. Tegelijk bleek dat beide markten zich in een andere richting ontwikkelen. Door de vele onderlinge afhankelijkheden kunnen we daar niet goed op reageren. Soms zitten de bedrijfsonderdelen elkaar in de weg.'

Veel gespeculeerd
In de zorgverzekeringsmarkt is het afgelopen jaar veel gespeculeerd over de spanningen binnen Uvit. Daarbij werd door de buitenwereld rekening gehouden met een totale scheiding van VGZ, dat alleen zorgverzekeringen doet, en Univé, dat naast zorgverzekeringen ook een schadebedrijf heeft. Volgens Duvivier is het splitsen van de zorgverzekeringsactiviteiten nooit aan de orde geweest. De fusie van het zorgbedrijf is volgens hem juist een succes. De back-office, de zorginkoop en de polisvoorwaarden van de zorgverzekeringsbedrijven zijn volledig geïntegreerd. 'Als er eerder al sprake was van een scheiding dan was het de scheiding die wij nu doorvoeren.'

Volgens bronnen in de markt gaat het probleem bij Uvit echter dieper dan alleen de tegenstelling tussen het schade- en het zorgbedrijf. Met name de onderlinge waarborgmaatschappijen, die eigenaar zijn van Univé, zouden moeite hebben gehad met de lijn van het bestuur. Door hun sterke positie binnen de coöperatieve structuur van Uvit kunnen zij besluiten van het bestuur tegenhouden.

De twee bedrijven krijgen allebei een eigen raad van bestuur en een eigen raad van commissarissen. Het schadebedrijf gaat Univé heten.

Gerelateerde artikelen: Verzekeraars
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures