Een gestructureerd beoordelingsgesprek

Bron: Brisk.nl 03-05-2011

Met een goed gestructureerde beoordeling haalt u het meeste uit uw personeel

U heeft al uw tijd, geld en energie in uw bedrijf gestoken. Maar... geen enkele onderneming overleeft zonder productieve, toegewijde werknemers. U heeft ze in de loop van het jaar aangestuurd, maar hebben ze uw woorden ter harte genomen? Daarover oordeelt u in  het beoordelingsgesprek.

Een van de manieren om die vooruitgang te garanderen is minstens eens per jaar een beoordelingsgesprek te voeren. Hierin vertelt u uw werknemer of de doelstellingen die eerder in de functioneringsgesprekken gesteld zijn, in uw ogen behaald zijn. Geen makkelijke gesprekken, maar met onderstaande tips slaat u zich er perfect doorheen.

1. Wees voorbereid
Bedenk van tevoren wat u wilt bespreken, wat u gaat zeggen en hoe u dat gaat zeggen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Haal de gespreksverslagen van uw eerder gevoerde functioneringsgesprekken erbij en ga die punt voor punt af.

2. Begin met de positieve aspecten
Het is heel belangrijk om de sterke kanten van uw werknemer meteen en eerst ter sprake te brengen. Aangezien de meeste mensen veel belang hechten aan baanzekerheid, moet u meteen duidelijk maken hoe waardevol uw werknemer is voor uw onderneming. Is de angst voor ontslag eenmaal weg, dan is de werknemer de rest van het gesprek veel relaxter en opener.

3. Wees niet te confronteren
Val uw werknemers niet (persoonlijk) aan. Bespreek de werkprestaties, niet de persoon.

4. Spreek in begrijpelijke termen
Gebruik geen veel te moeilijke woorden of ingewikkelde termen. Uw werknemer is een mens, geen computer!

5. Wees consisten
Voer ieder gesprek op dezelfde manier. Vertel toppers wat ze goed gedaan hebben, vertel zwakkeren wat beter kan. Evalueer de werkzaamheden op basis van meetbare criteria, zowel in kwalitatieve als kwantitatieve termen. Laat ook de werkhouding van de werknemer, zijn bereidheid anderen te helpen en de manier waarop hij omgaat met zijn collega’s niet buiten beschouwing.

6. Maak er tweerichtingsverkeer van
Een effectief beoordelingsgesprek is een interactieve discussie met een open agenda, niet alleen een beoordeling van uw kant. Geef uw werknemer dus de kans om te reageren en vraag ook naar zijn ideeën en input. Op deze manier geeft u uw werknemer het gevoel dat u zijn mening waardeert. Het beoordelingsgesprek is dan bedoeld om uw oordeel mede te delen, maar de meest effectieve gesprekken geven  werknemers tevens de kans om te vertellen waar ze mee zitten en waar ze problemen mee ondervinden. U scheelt dit weer een extra functioneringsgesprek

7. Bespreek dingen die uw werknemer aangaan
Aangezien werktevredenheid in grote mate van invloed is op de inzet van de werknemer (en dus zijn prestaties en waarde voor uw onderneming!) moet u zeker niet nalaten zaken te bespreken die belangrijk zijn voor uw werknemer. Vertel hoe hij of zij in uw ogen bijgedragen heeft aan het goede resultaat en of u maatregelen heeft getroffen of gaat treffen om het werk te vereenvoudigen.

8. Bespreek de balans tussen werk en privé
Het beoordelingsgesprek is een goed moment om te laten merken dat u het belangrijk vindt dat uw werknemer lekker in zijn vel zit en werk en privé wat u betreft goed mag combineren. Bespreek manieren om de balans eventueel te verbeteren. Ook is het gesprek de ideale gelegenheid om de doorgroeimogelijkheden en promotiekansen te bespreken.

9. Luister goed
Hoewel u het grootste deel van de tijd aan het woord zal zijn, is het ook belangrijk te luisteren naar de verbale en nonverbale boodschappen van uw werknemer. Spring hier op in.

10. Beoordeel regelmatig
Beschouw beoordelingsgesprekken als manieren om de motivatie en productiviteit van de werknemer te meten, te handhaven en te verbeteren. Door ze tenminste eens per jaar te voeren, voorkomt u dat u werknemers alleen op het matje hoeft te roepen als er iets mis gaat.

 

Gerelateerde artikelen: Arbeidsproductiviteit
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures