Bent u voorbereid als er echt brand uitbreekt?

Bron: managementonline.nl 12-05-2011

Drie op de vijf werknemers rent niet direct naar de nooduitgang wanneer het brandalarm afgaat. Daarbij vindt niet alleen een kwart de BHV’er ongeschikt voor een crisissituatie, ook weet een kwart überhaupt niet wie in het bedrijf de BHV’er is. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1.000 respondenten.

Als het brandalarm afgaat, achterhalen de meeste werknemers eerst wat er aan de hand is. Twintig procent denkt echter dat het een oefening is en werkt stug door. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: "Opvallend is dat zo’n groot percentage niet verwacht dat er ooit brand uitbreekt op het werk. Nederlanders denken vaak ‘dat overkomt mij niet’. Met als gevolg dat ze de jaarlijkse brandoefening niet zo serieus nemen. Maar als er daadwerkelijk brand uitbreekt, is men onvoorbereid." Toch zegt ruim de helft in geval van brand zelf de leiding te nemen en de hulpdiensten in te schakelen. "Men lijkt te onderschatten welke paniek kan ontstaan bij brand, helemaal als er nooit gedegen is geoefend," aldus Borgman.

BHV’er niet capabel
Negentien procent zet vraagtekens bij de geschiktheid van de BHV’er. Een kwart van de werknemers denkt zelfs dat de BHV’er binnen hun bedrijf zelf in paniek raakt als er een crisissituatie ontstaat. Borgman: "Alhoewel niet alle BHV’ers grote crisissituaties zullen meemaken, is het wel belangrijk dat zij weten wat ze moeten doen. Blijkbaar heeft een groot deel van de werknemers echter geen vertrouwen in de capaciteiten van de BHV’er." Een kwart weet zelfs niet eens wie de BHV’er is. Borgman: "Men weet vaak pas wie de BHV’er is, als er zich een echte noodsituatie heeft voorgedaan. Werkgevers zouden er verstandig aan doen om de BHV’er als zodanig voor te stellen aan nieuwe collega’s." Driekwart van de werknemers weet wel waar ze de EHBO-trommel kunnen vinden. "Heel handig als iemand zich aan papier snijdt, maar niet voldoende wanneer er ergens een brand ontstaat," aldus Borgman.

Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures