Vrouwenquotum in Nederland per 2012

Bron: ceome.nl 01-06-2011

De Eerste Kamer heeft toegestemd met de invoering van een vrouwenquotum in raden van bestuur en raden van commissarissen. Bedoeling is om tot een evenwichtige samenstelling te komen van deze raden. De regeling gaat 1 januari 2012 in.

Met een evenwichtige verdeling bedoelt de wetgever dat ten minste 30 procent van de zetels wordt bezet door vrouwen en ten minste 30 procent door mannen, voor zover deze zetels worden verdeeld over natuurlijke personen.

Ook wordt geregeld dat uitvoerende bestuurders en toezichthoudende bestuurders in één vennootschapsorgaan zitting kunnen nemen. Daarmee worden inrichting van bestuur en toezicht zowel volgens het dualistische als het monistische model wettelijk vastgelegd.

De nieuwe regeling wordt drie jaar na inwerkingtreding over de hele linie geëvalueerd, dat wil zeggen vanaf januari 2015. Er volgt geen sanctie op het niet nakomen van het vrouwenquotum. Wel moeten bedrijven in hun jaarverslag uitleggen hoe ze hebben geprobeerd om hun quotum te halen en beterschap beloven.

Senator Pauline Meurs (PvdA) heeft tegen gestemd. Zij is hoogleraar Bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van ZonMw de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Tot 1 januari 2008 was zij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Gerelateerde artikelen: Arbeidsmarkt
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures