Eigenschappen van werknemers die succes organisatie in de weg staan

Bron: mt.nl 24-06-2011

Deze zeven doodzonden leiden tot giftig gedrag op de werkvloer.

1. Gulzigheid

Elke werkplek kent tenminste één gulzige werknemer: iemand die te veel hooi op zijn vork neemt. Help deze werknemers die geen ‘nee’ kunnen zeggen om al hun taken op tijd af te krijgen en een burnout te voorkomen. De beste manier om dit te doen is om hun energie te herverdelen over wat er echt toe doet voor de organisatie. Doelen stellen is daarbij essentieel.

 2. Jaloezie

De Duitse filosoof Immanuel Kant zei ooit dat jaloezie ‘ons helpt onze eigen positieve eigenschappen te laten overschaduwen door de positieve eigenschappen van een ander’. Als een teamlid naar de karaktereigenschappen of prestaties van een collega verlangt, stimuleer dan het onderlinge contact, bijvoorbeeld door een sociaal netwerk te implementeren waardoor teamleden meer verbondenheid voelen.

3. Lust

Het overmatig hunkeren naar resultaat leidt tot een gebrek aan focus. IT-systemen die helpen om doelen in kaart te brengen en te managen kunnen een goed hulpmiddel zijn om dit verlangen te verminderen en te focussen op wat werkelijk belangrijk is voor een organisatie. Werknemers die zich ervan bewust zijn wat hun inspanningen bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen, weten zeker dat ze altijd op het juiste moment aan de juiste taken werken.

4. Luiheid

Regelmatig afwezig zijn door ziekte, lange rookpauzes en collega’s vaak het meeste werk laten doen, kunnen tekenen zijn van een luie werknemer. Erger nog is dat deze werknemers vrijwel zeker andere, goed presterende collega’s zullen irriteren. Om de productiviteit gelijkmatig in een organisatie te verbeteren, moeten persoonlijk doelen van het personeel in kaart gebracht en gemanaged worden. Op deze manier kan gemeten worden of de prestaties verbeteren, of dat een exit-strategie de enige oplossing is.

 5. Trots

Als één van de werknemers binnen een organisatie een buitensporig geloof in zijn of haar eigen kunnen heeft, is de kans groot dat deze werknemer er weinig voor voelt om de strategieën en doelen van het bedrijf te begrijpen. Als er regelmatig voortgangsevaluaties gehouden worden, weet iedereen hoe zijn rol past in de algemene organisatiestrategie en wat er van hem verwacht wordt.

 6. Hebzucht

In een klein bedrijf kan het verlangen van werknemers naar materiële rijkdom ervoor zorgen dat de werkgever de beste lange termijn-beloningsstructuur over het hoofd ziet. Pas als er duidelijk vastgestelde richtlijnen zijn voor beloning naar prestatie, kunnen werknemers eerlijk worden beloond aan de hand van toetsingsmodellen, zonder budget te verspillen.

 7. Wraak

Harde woorden, pesten en wraakzucht zijn (duidelijk) eigenschappen van een slechte teamspeler. Voor dit soort destructief gedrag mag geen plaats zijn in een organisatie. Om te voorkomen dat mensen met deze eigenschappen aangenomen worden, kan speciale recruitment-technologie ingezet worden. Deze technologie kan aantonen waar goed gekwalificeerde werknemers vandaan komen en zo een respectvolle werkomgeving creëren.

Gerelateerde artikelen: Management
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures