Nieuwe baan? Zo maak je een goede start

Bron: management team 05-08-2011

We zien weer volop kansen op de arbeidsmarkt. Een vijfde van de hoogopgeleiden denkt binnen nu en een half jaar van werkgever te veranderen, zo bleek onlangs uit onderzoek van onze collega’s van Intermediair. Sinds 2006 waren we niet meer zo optimistisch over de arbeidsmarkt. Slechts 4 procent denkt dat de werkgelegenheid het komend jaar verslechtert.

Als u zelf ook tot de groep jobhoppers hoort, zorg er dan in ieder geval voor dat u meteen een goede indruk maakt. Dit zijn 6 dingen waarmee u aan de slag moet gaan wanneer u de eerste dag op het kantoor van uw nieuwe werkgever verschijnt.

1. Het product /dienst
Verdiep u in de core-business van het bedrijf en – beter nog – word razend snel verliefd op het product/dienst. Gaat u aan de slag bij een bedrijf dat kantoormeubilair verkoopt, ga dan naar bed met de catalogus onder uw kussen. Wordt u autoverkoper? Leer elke centimeter van de showroom kennen. En als u nieuwe baan account-manager is bij ABN AMRO, bestel dan nog dezelfde dag het boek De Prooi. Het is dus niet alleen zaak om het product te kennen, u moet ervan gaan houden.

2. Het management
Maar daar stopt het kennis tanken niet. Behalve het product dient u zich ook te storten op de mensen die dat product maken. Te beginnen bij de top van de onderneming. Wie zit er op de stoel van de hoofdredacteur, wat maakt de marketing-manager zo goed en wat voor menstype is het afdelingshoofd? Informatie die u alleen bereikt wanneer u goed blijft kijken en de oren geopend houdt. Zie hierbij ook uw directe collega’s niet over het hoofd. Ken hun dromen, hun ambities en vraag ook wat ze doen als ze niet op kantoor zijn. Rol deze strategie meteen uit wanneer u de eerste dag op kantoor zit.

3. De office-manager
Speciale aandacht verdient de office-manager. Zorg ervoor dat u deze man of vrouw razend snel leert kennen. Of beter nog: in de armen sluit. De office-manager (soms is het de secretaresse van de baas) gaat over de roosters en hoort de laatste gossip doorgaans als eerste. Doe dus mee met de lunch, vraag belangstellend hoe het gaat en wees met name de eerste maanden erg behulpzaam. Vriendjes zijn met dit figuur maakt u leven op kantoor namelijk een stuk aangenamer.

4. De marketingcampagnes
Een effectieve manier om snel een blauwdruk te krijgen van het dna van uw nieuwe werkgever, is het bestuderen van de marketingcampagnes van de afgelopen jaren. Hoe heeft het bedrijf zich daarin geprofileerd? Welke boodschap kwam daarin steeds terug. De antwoorden op die vragen geven u al snel een duidelijk profiel van het bedrijf. Vraag hier dus om op uw eerste werkdag.

5. De baas
Slijmen? Nee, zo willen we het niet noemen. Maar ga vanaf dag 1 wel aan de slag met het idee om het leven van uw baas zo aangenaam mogelijk te maken. Feitelijk is dat waar uw nieuwe baan om draait. Hoe meer geld er binnenkomt, hoe blijer hij is en des te aangenamer wordt uw kantoorsbestaan. Dat betekent hard werken en hem vervolgens de credits geven van het bereikte resultaat. Aan het einde van de rit weten de direct betrokkenen toch wel wie een schouderklopje verdient.

6. De industrie
Waar we het al hebben gehad over het management, de collega’s, de marketingcampagnes en het product mag natuurlijk ook de branche niet ontbreken. In welke industrie opereert uw nieuwe werkgever eigenlijk? Wie zijn de concurrenten en wat zeggen insiders over de toekomstmogelijkheden? Het is zaak dat u zich hierover laat informeren nog voordat u de eerste dag op kantoor verschijnt. Deze broodnodige kennis stelt u in staat om meteen een goede indruk achter te laten. Dat is belangrijk. Na twee tot drie dagen bent u namelijk onherroepelijk onderwerp van gesprek in het kantoor van de chef. “Die nieuwe, hoe doet die het tot dusver…?

 

 

Gerelateerde artikelen: Arbeidsmarkt
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures