Afgelopen jaar zestig ondernemingspensioenfondsen opgeheven

Bron: carp 09-08-2011

 

Verzekeraars spinnen garen bij de ondergang van ondernemingspensioenfondsen. Een deel daarvan heeft zijn gelden en verplichtingen inmiddels overgeheveld naar verzekeraars.

Dit beeld wordt bevestigd door Delta Lloyd, dat deze week bekendmaakte in een half jaar tijd tien grote pensioencontracten te hebben binnengesleept met een totale koopsomwaarde van 1 miljard euro.

Ommekeer

Pensioendeskundige Paul van der Heide van het Nederlands Pensioenbureau ziet een duidelijke ommekeer. „De eisen die aan fondsbestuurders worden gesteld zijn een stuk zwaarder geworden. Daarbij moeten fondsen ook zwaardere kapitaalbuffers aanhouden van DNB. Die factoren tezamen dwingen ondernemingspensioenfondsen om zich te beraden hoe zij verder moeten. Een deel ervan zoekt zijn heil bij veiligere havens, zoals bij verzekeraars. Als er tenslotte iets fout gaat, is het voordeel bij een verzekeraar dat het risico meer gespreid is. De kaarten worden opnieuw geschud”, aldus Van der Heide.

Volgens gegevens van DNB telde ons land vorig jaar nog 451 opf’s, nu zijn dat er 389. De toezichthouder verwacht dat dit aantal fondsen nog fors zal slinken en veel opf’s zullen besluiten de regeling elders onder te brengen.

Liquideren

Ook de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen signaleert dat veel ondernemingspensioenfondsen nadenken over liquideren. „Er zijn al veel fondsen geliquideerd en die vermindering is nog niet tot staan gebracht. Maar behalve het overstappen naar verzekeraars, zijn er ook alternatieven. Zo kunnen instellingen sinds 2010 een zogeheten multi-opf oprichten. Hierin kunnen bestaande pensioenfondsen samengaan. Ook bestaat de mogelijkheid om in een bedrijfstakpensioenfonds op te gaan”, licht woordvoerder Gert Kloosterboer van de stichting toe.

De pensioencontracten die Delta Lloyd heeft afgesloten, zijn allemaal met voormalige ondernemingspensioenfondsen (opf). „Het gaat om toonaangevende bedrijven, zoals onder meer Total, een groot farmaceutisch bedrijf en in de consultancytak. De markt voor collectieve pensioenen biedt nog veel meer ruimte voor groei. We zijn er goed voor gepositioneerd en verwachten de komende jaren meer pensioencontracten te zullen afsluiten”, zei directeur Niek Hoek deze week bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De verzekeraar zag mede door de pensioencontracten zijn operationele resultaat in de eerste zes maanden met 28 procent stijgen van 167 miljoen naar 213 miljoen euro. Delta Lloyd heeft de premie-inkomsten in het eerste halfjaar met 5 procent zien stijgen naar 2,9 miljard euro.

 

Gerelateerde artikelen: Pensioenbedrijven
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures