Verruiming mogelijkheden tijdelijk contract

Bron: elsevier.nl 20-09-2011

Werknemers zouden dan na afloop van een kortdurend contract een lang tijdelijk contract van zeven of tien jaar kunnen krijgen, zonder dat een contract voor onbepaalde tijd ontstaat, aldus de wens van het kabinet.

Vergroten van de arbeidsmobiliteit
Tijdelijke contracten zijn meer en meer de norm. Afgestudeerde hbo’ers en academici krijgen nu vaker een tijdelijk contract dan starters die de afgelopen tien jaar de arbeidsmarkt betraden. Dat blijkt uit het onderzoek Studie & Werk 2011 van Elsevier en onderzoeksinstituut SEO Economisch Onderzoek.

Al sinds 2002 neemt de kans op vast werk af. In 2007 en 2008 was er even een korte opleving, werkgevers waren weer iets minder voorzichtig met het geven van vaste contracten. Maar daarna zette, met de crisis, de daling opnieuw in. Dit jaar bereikte die daling dus een dieptepunt.

Dit staat in het rapport ‘Naar de top’ van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat deze maand verscheen. De maatregel zou volgens het kabinet de mobiliteit op de arbeidsmarkt vergroten.

Ontslagvergunning
Op dit moment kan een werkgever een werknemer na een kort contract van bijvoorbeeld 1 jaar geen langjarig tijdelijk contract aanbieden, zonder dat een contract voor onbepaalde tijd ontstaat.

De Wet flexibiliteit en zekerheid die in 1999 van kracht werd, bepaalt namelijk dat werkgevers drie keer achtereenvolgens een tijdelijk arbeidscontract kunnen sluiten met een werknemers. Verlengt een werkgever het tijdelijke contract na de derde keer nogmaals, dan wordt dat laatste tijdelijke contract wettelijk omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Dezelfde wettelijke omzetting van een contract voor bepaalde tijd naar een contract voor onbepaalde tijd vindt plaats als de werknemer sinds het eerste tijdelijke contract meer dan drie jaar onafgebroken voor de werkgever heeft gewerkt.

Vergoeding
Wat zou een langdurig tijdelijk contract nu voor de werknemer betekenen? Allereerst is er een financiële consequentie. Een werknemer zal na de beëindiging van een langdurig tijdelijk contract, bijvoorbeeld van tien jaar, geen vergoeding krijgen van zijn werkgever.

‘Terwijl werknemers met een contract voor onbepaalde tijd over het algemeen na het beëindigen van een lang dienstverband wel een vergoeding meekrijgen,’ zegt Itse Gerrits, advocaat arbeidsrecht bij Kennedy Van der Laan.

Ontslag
Voor tussentijds ontslag zouden werknemers met een langdurig tijdelijk contract niet meer hoeven te vrezen dan werknemers die een aanstelling voor onbepaalde tijd hebben. Gerrits: ‘Voor beiden geldt dat een werkgever een bepaalde procedure moet volgen, wil hij het contract tussentijds beëindigen: naar de rechter stappen of een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV.’

De geldende regelgeving sluit volgens het kabinet niet aan ‘bij de huidige arbeidspraktijk waarin mensen geen baan voor het leven hebben’. Gerrits: ‘Maar het is een fundamenteel verschil of je vanuit een vaste baan op zoek gaat naar ander werk, of dat je dat doet in de wetenschap dat je dienstverband beëindigd wordt.’

En dan is er nog een praktische kant: hebben werknemers met een tijdelijk contract van bijvoorbeeld zeven jaar uitzicht op een hypotheek? Banken zijn over het algemeen niet erg scheutig met het verstrekken van hypotheken aan werknemers met een tijdelijk contract.

Een tijdelijk contract, ook al is dat er een van tien jaar, brengt een stuk meer onzekerheid met zich mee voor werknemers dan een vaste aanstelling.

 

Gerelateerde artikelen: Arbeidsmarkt; Arbeidsrecht
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures