SNS Bank gezakt voor Europese stress-test

Bron: z24.nl 12-12-2011

SNS Bank is gezakt voor de kapitaaltest van de Europese bankentoezichthouder European Banking Authority (EBA). Grote financiële partijen als ING, ABN Amro en Rabobank kwamen zonder kleerscheuren uit de test, zo bleek donderdag.

ING, ABN en Rabobank slagen voor test EBA
De EBA testte bij 71 banken in Europa of ze sterk genoeg zijn om schokken op te vangen en of ze extra kapitaal nodig hebben. De banken moeten voor eind juni 2012 een zogeheten Core Tier 1-kapitaalratio van 9 procent hebben, een stootkussen om verliezen op te vangen. Om dit te bereiken, hebben Europese banken in totaal 114,7 miljard euro nodig, aldus de EBA. Bij een eerdere test, in oktober, was dat overigens nog 106,4 miljard euro.

SNS Bank heeft volgens de toezichthouder een bedrag van 159 miljoen euro nodig om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen. De bank zal een plan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB) om op termijn aan de eisen te voldoen.

Rentederivaten
Op 27 oktober stelde de EBA nog dat SNS Bank aan de 9 procentsregel voldeed. Het verschil met destijds ligt volgens SNS Bank aan het feit dat in de huidige meting ook ongerealiseerde resultaten op rentederivaten worden meegerekend, die zijn gerelateerd aan blootstelling aan overheidsschulden.

ING Bank heeft in de test een kapitaalratio van 9,2 procent. Wanneer twee desinvesteringen worden meegenomen, komt de bank uit op een pro formakapitaalratio van 10,2 procent. Rabobank komt uit op een kapitaalratio van 12,3 procent en ABN Amro voldoet met een ratio van 10,6 procent ook aan de minimumvereisten.

Franse banken
Franse banken hebben nog 7,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig. Bij een eerdere test in oktober ging het om 8,8 miljard euro. Voor Duitse banken gaat het om 13,1 miljard euro aan extra kapitaal, tegen de helft van dat bedrag in oktober.

Spaanse banken moeten nog 26,2 miljard euro ophalen. De Spaanse bank Santander moet 15,3 miljard euro ophalen om aan de strengere kapitaaleisen te kunnen voldoen. Bij Portugese banken gaat het om 7 miljard euro. Griekse banken moeten 30 miljard euro ophalen om aan de strengere kapitaaleisen te voldoen, aldus de EBA.

Gerelateerde artikelen: Banken; SNS-Reaal
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures