Gemiddeld opleidingsbudget per werknemer daalt

Bron: intermediairpw.nl 13-12-2011

In 2010 heeft 36 procent van de werknemers in het bedrijfsleven een bedrijfsopleiding gevolgd. Hieraan is 1,6 miljard euro uitgegeven. Dat is gemiddeld 435 euro per werknemer, circa 1 procent van de totale arbeidskosten in het bedrijfsleven. In 2005 was dit nog 1,5 procent.

In grote bedrijven volgt 41 procent van de werknemers een cursus of opleiding. Bij bedrijven met minder dan 100 werknemers is dat 29 procent. Mannen volgen iets vaker een bedrijfsopleiding dan vrouwen. In kleine bedrijven verschilt het percentage mannelijke en vrouwelijke cursusdeelnemers nauwelijks. In de grote en middelgrote bedrijven is het verschil 7 procentpunten.

Het aandeel werknemers dat in 2010 een bedrijfsopleiding volgt is met 36 procent een fractie hoger dan de 34 procent in 2005.

Deelname verschilt fors per bedrijfstak. Koploper zijn de energie-, water- en afvalbedrijven met een deelname van 62 procent in 2010. In de horeca volgt slechts één op de vier werknemers een bedrijfsopleiding.

Opleidingskosten
Ook geven de energie-, water- en afvalbedrijven het hoogste bedrag aan opleidingskosten per werknemer (bijna 1 200 euro) uit. Het laagst is dit bedrag in de horeca met 70 euro per werknemer. Grote bedrijven geven per werknemer twee keer zoveel uit aan bedrijfsopleidingen als kleine bedrijven. Eerder werd overigens bekend dat werkgevers flink bezuinigen op opleidingen.

Gerelateerde artikelen: Arbeidsmarkt; Arbeidsvoorwaarden
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures