Reaal blijft ASR nipt voor in individuele levenmarkt

Bron: AM jaarboek 02-01-2012

Premie-inkomsten lopen marktbreed 6% terug
Hoewel de algemene verwachting was dat de individuele levensverzekeraars hun premie-inkomsten rap zouden zien teruglopen, valt de omzetdaling in 2010 nog relatief mee. Koploper Reaal krijgt wel een forse klap en weet ASR maar net voor te blijven.
De markt was op het ergste voorbereid nadat de premieomzet in 2009 ruim 12% was ingezakt. Die daling wordt nu gehalveerd tot iets meer dan 6%, al betekent de afname tot € '3.7 ('4,6) mld nog wel een verlies van bijna een miljard. Die komt net als in 2009 voor het overgrote deel voor rekening van nieuw gesloten polissen, die nog € 4.5 (5.3) mld opleveren. Per saldo is de omzetdaling uit de bestaande portefeuille dus opnieuw minimaal. In de cijfers zijn de premies uit het buitenland  voor zover bekend  wel meegeteld, omdat maatschappijen hun inkomsten van over de grens niet nader hebben gespecificeerd. Aangenomen mag echter worden dat die uitsluitend op individuele polissen betrekking hebben; het gaat om e 574 (650) mln. Daarvan neemt CreditLife € 318 mln voor zijn rekening, wat de ue plek zou opleveren in deze lijst.

Met het bij elkaar vegen van alle indivi-duele labels veroverde Reaal in 2009 de koppositie ten koste van Nationale-Nederlanden, dat tot dan toe jarenlang de vaste nummer één was in individuele le-vensverzekeringen. In 2010 blijft Reaal de grootste, al is het kantje boord. ASR doet namelijk op zijn beurt een 'Utrechtse truc' door de portefeuilles van zes dochters te consolideren en dat levert de maatschappij op een haar na de marktleiderspositie op: een krappe € 23 mln komt AS R tekort om Reaal van de troon te stoten. De marktleider moet liefst 23% omzet inleveren en dat is volledig te wijten aan de omzet uit koopsommen: die is gehalveerd, waardoor de inkomsten met een half miljard dalen. Reaal heeft de koopsomtarieven niet aangepast en heeft het traditioneel sterke koopsomlabel DBY uit de markt gehaald. Daarmee is het aandeel op de markt voor individuele polissen tegen premie ineens teruggelopen tot U.I% (18,6%1. In de totale individuele markt daalt het belang van Reaal naar '4,6% (17.7%).
Door de opmars van ASR zakt NN opnieuw een plaats, al lonkt met de aanstaande integratie van de Rvê-portefeuilIe opnieuw het marktleiderschap. Bij beide ING-merken is de omzetdaling kleiner dan in de totale markt. Dat kan niet bepaald worden gezegd van Achrnea:
Interpolis krimpt met bijna '5% en de rest van het concern (onder meer Centraal Beheer) boekt u% minder premie. Ook hier zijn de (gegarandeerde) koopsommen een belangrijke factor. Nieuw in de top 10 is Dela, die sterke resultaten meldt in de verkoop van overlijdensrisi. coverzekeringen. Wel is het grootste deel van de omzet afkomstig uit natura-uitvaartverzekeringen: zo'n € 276 mln. Daarnaast wordt nog € 37 mln aan premies geboekt voor polissen die in België zijn verkocht.

Onderin
Een stevig omzetverlies is er voor Gene-rali, dat zich niet actief in de strijd op de koopsommen heeft gemengd en daar¬door c 60 mln aan eenmalige premie-inkomsten ziet vervliegen. Paerel Leven stijgt juist dankzij een sterke Dl Lverkoop in het eerste halfjaar nog sterk, maar moest de productie in de zomer stilleggen. omdat de groei te snel ging en de solvabiliteit in gevaar kwam. Inmiddels is de maatschappij overgenomen door ASR. Sterke dalingen zien we bij Olma, dat per 1 januari 20n is opgegaan in moeder WAA, en DSB Leven. De ver. zekeringsdochter van de failliete DSB Bank beperkt zich tot het beheer van de bestaande portefeuille, die in 2010 is geslonken tot een tiende van het volume van een jaar eerder.

 

Gerelateerde artikelen: SNS-Reaal; Verzekeraars
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures