Van Lanschot gaat snijden in het aantal banen en kantoren

Bron: fd.nl 30-01-2012

Van Lanschot meldt dat het vanaf 2015 voor € 60 mln per jaar aan kostenbesparingen wil realiseren. De bank schrapt 10-15% van de arbeidsplaatsen en sluit 7 van de 28 kantoren. Gedwongen ontslagen zijn volgens Van Lanschot mogelijk niet te voorkomen. Eind juni vorig jaar had Van Lanschot 2151 werknemers in dienst, aldus de halfjaarcijfers van dat jaar.

Ceo Floris Deckers kondigt zijn vertrek aan. Deckers zal in de loop van het jaar terugtreden, meldt de bank uit 's Hertogenbosch maandagochtend in een tussentijds handelsbericht. De koers van Van Lanschot  staat ruim een uur na opening van de handel 5,7% lager.

'De veranderingen in en om de sector en de start van het nieuwe programma, hebben mij doen realiseren dat nieuw leiderschap nodig is', aldus Deckers.

De reorganisaties zullen in de komende jaren € 25 mln aan kosten met zich meebrengen, meldt de bank.

De besparingen zijn volgens de bank een reactie op de 'aanhoudend onzekere economische omstandigheden' en het 'veranderende verdienmodel' in de financiële sector. 'De economische vooruitzichten en de situatie in de sector leiden ertoe dat Van Lanschot zijn organisatie aan de veranderende omstandigheden aanpast: de slagvaardigheid moet omhoog', zegt Deckers.

Kempen
Van Lanschot meldt dat het de samenwerking met dochteronderneming Kempen wil 'inventariseren'. De bank spreekt wanneer het gaat om de backoffice van het 'migreren van de effecten naar het Kempen-platform'.

De bank zegt verder dat het de komende drie jaar €30 mln wil investeren in de kwaliteit van de organisatie. Zo wil het een nieuw effectensysteem introduceren en meer nadruk leggen op online dienstverlening.

Focus
De focus van Van Lanschot als business bank zal 'worden aangescherpt', meldt de bank. Er komt meer focus op de directeur-grootaandeelhouder en zijn bedrijf en ondernemers in de healthcare. De bank uit 's-Hertogenbosch meldt dat het de vastgoedportefeuilles wil afbouwen, evenals het werk voor kleine klanten.

In lijn met een eerder tussentijds handelsbericht meldt Van Lanschot dat het over de tweede helft van het jaar slechts 'marginaal winstgevend' was. De bank zegt dat dit te wijten is aan de 'aanhoudende onzekerheid op de financiële markten', maar dat het ook veroorzaakt wordt door 'de bewuste keuze om solvabiliteit en liquiditeit te laten prevaleren boven rendement'.

Kernkapitaalratio
De kernkapitaalratio van de bank (Core Tier 1-ratio) stond eind vorig jaar op 'circa 11%', tegen 9,6% eind 2010.

Van Lanschot presenteert op 8 maart de definitieve jaarcijfers over 2011.

Gerelateerde artikelen: Banken; Arbeidsmarkt
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures