De vijf grootste misverstanden rondom ontslag

Bron: bnpparibas.nl 14-03-2012

De werkloosheid in Nederland is toegenomen tot 6 procent van de beroepsbevolking (ongeveer 474.000 mensen). Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend. Juridisch adviseur Jurofoon en verzekeringsmaatschappij BNP Paribas Cardif hebben het afgelopen jaar ervaren dat werknemers niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn rondom ontslag. Daarom zetten zij de vijf grootste misverstanden over ontslag op een rij.

1. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd – Een contract voor bepaalde tijd kun je als werknemer niet zomaar opzeggen. Veel mensen denken ten onrechte dat dit wel kan. Je kunt hier zelfs een boete voor krijgen. Je mag een contract als werknemer alleen beëindigen, als dit in de arbeidsovereenkomst of CAO vermeld staat.

2. Ontslagvergoeding – Als je zelf ontslag neemt, dan heb je meestal geen recht op een ontslagvergoeding. Toch denken veel mensen dat ze hier wel recht op hebben. Daar is echter een goede reden voor nodig. Je moet dan bijvoorbeeld slecht werkgeverschap kunnen bewijzen. De rechter kan in zo’n situatie bepalen dat je recht hebt op een ontslagvergoeding.

3. WW-uitkering – Je hebt als werknemer geen recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Het opzeggen van je baan wordt gezien als verwijtbare werkloosheid. Daardoor vervalt je recht op een ww-uitkering.

4. Concurrentiebeding – Tegenwoordig wordt er in veel contracten een concurrentiebeding opgenomen. Veel mensen gaan er vanuit dat dit komt te vervallen zodra je ontslagen wordt. Dat is echter niet zo. Alleen de werkgever of de rechter kan een concurrentiebeding beëindigen.

5. Opzeggen arbeidsovereenkomst met bepaalde tijd – Veel mensen weten niet dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch afloopt. Je werkgever hoeft deze dus niet op te zeggen. Wanneer je werkgever niets laat weten, dan loopt je overeenkomst van rechtswege af.

Gerelateerde artikelen: Arbeidsmarkt
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures