Vrouwelijke bankiers nemen meer risico

Bron: nuzakelijk.nl 30-03-2012

Banken met vrouwen in de raad van bestuur nemen meer risico dan banken met alleen mannelijke bestuurders. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek door de Duitse centrale bank onder Duitse banken.

Hoe meer vrouwelijke bestuurders een bank heeft, hoe risicovoller het bestuur zich gedraagt. In het algemeen wordt juist aangenomen dat vrouwelijke bestuurders meer risicomijdend zijn, maar de Bundesbank concludeert dus anders.

De onderzoekers merken op dat, aangezien het merendeel van de bankbestuurders nog altijd uit mannen bestaat, de heterogeniteit van het bankbestuur toeneemt naarmate er meer vrouwen worden benoemd. Een gemengder en heterogener bestuur kan leiden tot conflict en meer risicovol gedrag, denken de onderzoekers.

Ervaring
Ten tweede signaleren de schrijvers dat vrouwelijke bestuurders meestal veel minder ervaring hebben dan hun mannelijke tegenhangers. Hoe meer ervaring een bestuurder heeft, hoe minder risico hij in de regel neemt.

De onderzoekers wijzen er ten slotte op dat vrouwen relatief vaker zitting nemen in het bestuur van een gezonde, stabiele bank. Dat geeft hun meer ruimte om risico's te nemen dan als ze een bank zouden besturen die veel schulden met zich meetorst en daarom bijvoorbeeld geen risicovolle transacties kan afsluiten.

Gerelateerde artikelen: Banken
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures