Nederland internationaal steeds populairder om te gaan werken

Bron: www.globaltalentbarometer.com 16-05-2012

Nederland is tussen 2009 en 2011 wereldwijd drie plaatsen gestegen onder werknemers die internationaal willen werken. In totaal heeft 19% van hen ook een voorkeur voor Nederland, wat neerkomt op 382 miljoen personen wereldwijd. Naast Nederland hebben zij gemiddeld nog interesse in ruim 13 landen meer. De populairste landen zijn Amerika, gevolgd door de UK en Canada. Het minst populair zijn Sierra Leone, gevolgd door Bosni� en El Salvador. De stijging van Nederland heeft vooral te maken met een aantal bekende Nederlandse multinationals, de aansprekende steden Amsterdam en Rotterdam en het toenemende belang van de emerging markets en de relatieve aantrekkelijkheid van Nederland in deze landen. Dat blijkt uit de Global Talent Mobility Survey van Intelligence Group en The Network onder 162.495 personen uit 66 landen.

Nederland populair onder Amerikanen
Meer dan de helft van de wereldwijde beroepsbevolking die internationaal wil werken, heeft de voorkeur voor Amerika, op de voet gevolgd door de UK. Tussen 2009 en 2011 is de top-6 niet veranderd. Binnen de top-10 heeft Singapore een enorme stap gemaakt in populariteit, van een 11de naar een 7de plek. Singapore profileert zich dan ook als geen ander op de internationale arbeidsmarkt. Gecombineerd met de opkomst van de emerging markets vertaalt zich dit in een sterk groeiende voorkeur. Andere groeiers zijn Nederland, Zweden, Maleisi�, Zuid-Afrika en China. De grootste dalers zijn Belgi� (van 18 naar 23) en Saoedi-Arabi� (van 22 naar 28).

Het stijgen van Nederland op de wereldwijde ranking heeft verschillende oorzaken, waaronder het groeiende belang van de emerging markets. In deze landen is de voorkeur voor Nederland relatief groot. In landen als de Filippijnen (6de), Indonesi� (7de), Rusland (7e), China (11de) en India (12de) scoort Nederland hoog. Alleen in Brazili� blijft Nederland met een 23ste plek achter.

Onder Amerikanen scoort Nederland op gebied van voorkeur het hoogste en staat op de derde plaats als land waar zij internationaal zouden willen werken. Ook in Servi�, Tsjechi�, Griekenland en Hongarije is Nederland populair met respectievelijk een vierde en vervolgens vijfde plekken.

Internationale concurrentie voor Nederland twee keer meer dan gemiddeld
In de overweging van internationaal arbeidspotentieel, heeft Nederland op de internationale arbeidsmarkt gemiddeld meer dan 13 concurrerende landen. Dat is twee keer zoveel als het gemiddelde wereldwijd. De vijf grootste concurrenten die Nederland heeft in het aantrekken van wereldwijd talend zijn United Kingdom (69%), gevolgd door de Amerika, Zwitserland, Duitsland en Canada. “Meer dan de helft van de mensen die Nederland overwegen, willen primair een internationale carri�re beginnen. De plek waar dit is, is voor hen van ondergeschikt belang. Hierdoor heeft Nederland meer concurrentie op de arbeidsmarkt, in vergelijking tot bijvoorbeeld Amerika.” Aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group. “Nederland heeft met Amsterdam, Rotterdam, Philips, Unilever, Heineken, Shell en de historische contacten in onder andere Azi� belangrijke troeven op de internationale arbeidsmarkt. Dit gecombineerd met een onderscheidende profilering, zoals bijvoorbeeld Singapore dat doet, zou Nederland enorm helpen in de ‘global war for talent’ en het versterken van de kenniseconomie met internationaal het beste talent.”

Technische verantwoording
Voor de derde keer op rij hebben Intelligence Group, The Network en Stepstone Nederland een grootschalig internationaal onderzoek naar het arbeidsmarktgedrag van personen in 66 landen opgezet. Aanleiding is onduidelijkheid over waar talent op de wereld precies te vinden is en hoe werkzoekenden over de gehele wereld te bereiken en bewegen zijn. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om meer transparantie te geven over de werking van de internationale arbeidsmarkt, zodat werkgevers en landen in staat worden gesteld schaars talent te werven.

Gerelateerde artikelen: Arbeidsmarkt
Blijf op de hoogte
Download the Job Broker Iphone app
 

Vacatures per CategorieVacatures per Regio

Vind banken en verzekeringen vacatures in jouw regio.

Vacatures per sector Vacatures meest gezocht Vacatures per plaats Financiële branche informatie
Vermogensbeheer vacatures Asset management vacatures Vacatures Amsterdam Alles over banken
Verzekeringen vacatures Account manager vacatures Vacatures Rotterdam Alles over verzekeraars
Pensioen vacatures Management vacatures Vacatures Den-haag
Incasso vacatures Risk vacatures Vacatures Utrecht
Bank vacatures